Muurschildering

De muurschildering

Het verhaal

In mei 2017 kwamen wij (Johan van Drunen en Helga Buitelaar) in dit mooie pand wonen. Het stamt uit 1880 en was ooit de melk- en kaaswinkel van de familie Dekker.

Ergens in 2019 spoot een tagger zijn handtekening met een spuitbus over de hele breedte van de muur. Onze buitenmuur is een steensmuur en het was in de toch al broze stenen getrokken.

Wij bedachten dat we de muur zouden kunnen aansmeren en met anti-graffiti-spul zouden kunnen behandelen. Maar een groot wit vlak, dat zou  juist een uitdaging kunnen zijn voor een vandaal.

Er schijnt een soort ongeschreven wet te zijn dat een graffiti-artiest niet over een andermans werk spuit. Dat leek ons een oplossing: we zetten er kunst op en dan de anti-grafitti laag.

Maar als we dan toch geld uit gaan geven voor een kunstwerk, dan doen we het graag op onze manier: groots. We droomden verder. Wij zijn beide vak- en hobbymatig bezig met jong talent. Jonge muzikanten nemen demo's op in Het Zevende Huis. Er wordt hier onder meer muziek gemaakt en zanglessen gegeven.

Met deze enorme muurschildering- opdracht wilden we ook graag plaatselijk jong talent een kans geven zich te profileren.

Helga kende Feline van Hoogdalem al als jong meisje en volgde haar ontwikkeling van een afstand. Bij het eerste gesprek was er gelijk enthousiasme en visie.

We wilden geen visitekaartje, niet iets commercieels of met muzieknoten.

Voor de rest lieten we haar vrij.  Feline maakte een aantal schetsen waar we heel vrolijk van werden.

In de krant verscheen een bericht dat Renate van Maaren in de raad een motie had ingediend om muurschilderingen in Gorinchem toe te staan. De raad was daar positief over.

We vroegen een vergunning aan, eerst om stucwerk op de muur aan te brengen en voor het kunstwerk zelf. Dan moest er ook nog een vergunning komen om steigers te plaatsen.

Renate werd gemaild, die stuurde ons door naar de ambtenarij en daar gingen we.

We zullen je de hele rompslomp aan heen en weer mails, doorverwijzingen, online vergaderingen, verdedigingen, adviezen aanhoren besparen. Het duurde al met al meer dan een jaar en het advies bleef steeds negatief.

Toen Helga daar iets over postte op Facebook reageerde Kees van Willigen van Democraten Gorinchem. Samen met fractie- assistent Anoir Koolhoven kwam hij op bezoek. Anoir kreeg de opdracht mee de politiek warm te maken voor dit initiatief dat geheel uit eigen middelen betaald zou worden. Al snel werd Helga gebeld door de toenmalige wethouder van cultuur Dick van Santen die er ook wel brood in zag. De bal ging langzaam rollen.

De adviezen mochten we naast ons neerleggen: we kregen toestemming van de raad dus: groen licht.

Bijna 3 jaar ging er overheen van idee naar werkelijkheid maar...hij staat erop!!

We zijn geraakt door de vaak emotionele reacties van voorbijgangers die ook voelen wat Feline heeft gemaakt: kracht en vreugde. We hopen op meer muurschilderingen in Gorinchem

Geniet ervan.

Lieve groet
Helga en Johan

Image

Hoi lieve mensen,

Ik ben Feline van Hoogdalem, degene hierboven op de hoogwerker, met mijn schilders outfit aan en vele penselen en kwasten in mijn hand. Ik ben een jonge kunstenaar die nu in het laatste jaar zit van de kunstacademie in Tilburg. Ik volg daar met veel plezier de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving. Ik droom ervan om straks mijn eigen atelier te hebben en lessen of workshops te mogen geven. Zo kan ik zelf blijven maken wat ik graag wil en mijn kennis doorgeven aan een ander.  Mijn passie in kunst ligt in het schilderen en keramiek. Op mijn vooropleiding heb ik altijd geschilderd als restauratie en decoratieschilder en op de academie heb ik het materiaal keramiek ontdekt, waar ik beelden en installaties mee maak.

Helga en Johan hebben mij ongeveer 3 jaar geleden gevraagd om een ontwerp te maken voor mijn grootste canvas ooit. Een muurschildering van goed 8 meter op de zijkant van hun huis. Vol enthousiasme zij ik gelijk ja en ben ik mijn tekenboeken in gedoken. Ik heb daarvoor verschillende ideeën uitgewerkt, waarvan we uiteindelijk gekozen hebben voor degene die er nu bijna helemaal op staat. Helga en Johan zijn lange tijd wezen knokken en ik heb daarbij mijn verhalen en ontwerp gedeeld en na die lange tijd mag ik hem er eindelijk op zetten. Zelf heb ik in die tijd ook niet stil gezeten. Ik heb veel onderzoek gedaan naar verfsoort die je het beste kan gebruiken op deze muur, schetsen gemaakt, op schaal uitgewerkt, kleuren bedacht, verf en materialen gehaald en als laatste een vergrotingsraster gemaakt. Dit was een techniek om je tekening in goede verhouding te vergroten op de muur. Eerst gemaakt op A3 en daarna overgebracht op de zijkant van hun huis.

Toen de tekening er ongeveer 1,5 week geleden erop stond was het voor mij een grote kleurplaat die ik kon gaan inkleuren. Begonnen bij de hand, daarna de bloem en zo via de steel gaan we naar de bellenblaas bellen en waterdruppels. Ik werk er elke dag met een grote glimlach en veel plezier aan. Straks kan ik hem met trots aan iedereen laten zien die door de steeg wandelt.

Het ontwerp heeft ook nog een betekenis, want in mijn werk maak ik niks zomaar. Ik zocht naar iets wat ik Gorinchem en de mensen die door de steeg wandelen kon meegeven, maar daarnaast ook wat bij mij en Helga en Johan past. Het lijkt nu net alsof je een bloementje krijgt en dat maakt iedereen vrolijk. De bloem die je krijgt is een Dhalia, wat staat voor het geven van kracht. Zo geef ik mensen kracht en vrolijkheid mee als ze Gorinchem ingaan. De steel van de bloem zit door de hand heen en verdwijnt in waterdruppels richting Gorinchem. Om de bloem en hand zweven straks bellenblaas bellen. Dit zijn waterelementen die staan voor de rivieren rondom Gorinchem. Ik ben zelf geboren en getogen hier en de rivier blijft een van de mooiste plekken voor mij. Dit wou ik graag terugbrengen in mijn ontwerp.

Loop langs, voel je vrolijk en geniet ervan.

Liefs, Feline

Ps. Wil je meer van mijn werk zien of me bereiken volg me op Instagram of bel even.

Instagram: f.v.hoogdalem

Mobiel: 06-43514150